Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου 2012

Journalism is printing what someone else does not want printed

...everything else is public relations.
George Orwell

Ωραία μέρα μας ξημέρωσε σήμερα. 28η, επέτειος του ΟΧΙ - ενάντια στο φασισμό, για να μην ξεχνιόμαστε και χαίρονται κάποιοι - και μόλις δύο μέρες(αν μετράω σωστά) μετά τη δημοσίευση, ο Βαξεβάνης συνελήθφει.

Γιατί συνελήφθει ο Βαξεβάνης; Η μία ανάγνωση, η προφανής, είναι γιατί δημοσίευσε αυτό που κάποιοι έκρυβαν με νύχια και με δόντια. Το έκαναν μπαλάκι μεταξύ τους, ξεφτιλίστηκαν δημοσίως (Βενιζέλος: Παράνομο δεν είναι να το έχεις στην κατοχή σου, παράνομο είναι να το ανοίξεις. Όχι δεν το διάβασα), έπαιξαν με τη νοημοσύνη μας (δεν το έχω εγώ, το εδωσα στον τάδε, δεν το έχει ο τάδε, το έδωσε στο δείνα, ωχ το χάσαμε), έχασαν και την ελάχιστη αξιοπρέπεια που τους έχει απομείνει αποκαλύπτωντας ακόμα και στους πιο βλάκες που ίσως εξακολουθούσαν να τους πιστεύουν ότι είναι πιο ξεπουλημένοι κι από τα αφεντικά τους (βλ. Λαγκάρντ) και τις άλλες χώρες που χρησιμοποίησαν την αντίστοιχη λίστα τους.

Το κομμάτι θα το έβαζα ούτως ή άλλως, αλλά ο τίτλος είναι πολύ ταιριαστός.

 

Τι έκανε λοιπόν ο Βαξεβάνης; Δημοσίευσε τη λίστα που έπρεπε πρώτοι να χρησιμοποιήσουν οι πολιτικοί που την είχαν στα χέρια τους και δεν το έκαναν (χμ, ίσως να το έκαναν αλλά με άλλο τρόπο). Δε δημοσίευσε νούμερα ούτε το έπαιξε δικαστής "αυτοί εκεί είναι όλοι κλέφτες", απλά "έδειξε" τα λεφτά. Είπε, εκεί υπάρχουν λεφτά. Παράνομα; Νόμιμα; Ψάξτε το. Κάποια σίγουρα θα είναι παράνομα.

Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Άλλωστε η νομοθεσία* για τις διεθνείς συναλλαγές δεν είναι αυτό που θα έλεγε κάποιος "δίκαιη". Είναι δυνατόν να βρεις νόμιμους τρόπους να γλιτώσεις τη φορολογία.

Μας νοιάζει;! Μας νοιάζει αν είναι νόμιμα ή παράνομα; Μας νοιάζει θα μου πεις. Αλλά ούτε να το κρίνουμε μπορούμε, ούτε θα ήταν και σωστό. Είναι χουλιγκανισμός να βγούμε στους δρόμους να κράξουμε/δείρουμε όλους αυτούς που είναι στη λίστα. Για μένα η δημοσίευση της λίστας δεν προσφέρει τίποτα και δεν τη διάβασα κιόλας. Δε με απασχολεί, δε μπορώ να κάνω κάτι.

Απασχολεί όμως τους από πάνω: Βρέθηκαν τόσοι με τόσα λεφτά. ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟΥΣ. Παράνομο; Όσο παράνομο είναι που υπερφορολογείτε όλους τους έλληνες, όσο παράνομο είναι που κόβετε μισθούς και συντάξεις, που βάζετε χαράτσια για τα ακίνητα (τα οποία σημειωτέον κάποιοι μεγαλοϊδιοκτήτες τα γλίτωσαν, λέει μια έρευνα) κοκ. Τη χάσατε τη λίστα; Δεν πειράζει, τη βρήκε ο Βαξεβάνης και σας την έστειλε. Είναι σωστή; Είναι εκκμεταλεύσιμη; Ψαξ'τε το. Πλέον δεν έχετε δικαιολογίες.

Για το μπελά που σας βάζει ο Βαξεβάνης, παρ'τε την εκδίκηση σας και κλείστε τον φυλακή (σ.σ. έχει κάνει το γύρο του κόσμου η είδηση). Όσο γράφονται αυτές οι γραμμές, αφέθηκε ελεύθερος.

*Ο αγαπητός σε όλους Ε. Βενιζέλος είχε συναντήσεις με τους εφοπλιστές για να τους "πείσει" να βοηθήσουν κοκ (και ακόμα γίνονται κάτι τέτοια). Η μεγάλη διαφορά είναι ότι με τους μισθωτούς δε συναντήθηκε ποτέ, ούτε τους ρώτησε. Απλά έβαζε φόρους. Αλλά το ωραίο -εξ'ου κι ο αστερίσκος- είναι ότι με ανακοίνωση τους οι έλληνες εφοπλιστές έκαναν πρόταση νόμου (!!!) διατυπωμένη στα ελληνικά και στα αγγλικά για το θέμα. Το αφήνω ως υποσημμείωση, γιατί δε μπορώ να βρω το λινκ της ανακοίνωσης. Βέβαια το θέμα είναι τυπικό, γιατί ξέρουμε πως λειτουργεί το σύστημα έτσι κι αλλιώς, αλλά το απροκάλυπτο της υπόθεσης έχει τη σημασία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου