Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Γέροντες και νέοντες


Ένα ωραίο πρωί (σήμερα ντε) ξύπνησα να πάω στη δουλειά μου και διαβάζοντας τα νέα της ημέρας (ή της νύχτας), ξεχώρισε το μάτι μου την ιστορία με το γέροντα Παστίτσιο.

Και καλά, κάποιος που βλασφημεί τα θεία (ή εν πάσει περιπτώσει έναν ιερομόναχο που κάποιοι θεωρούν σχεδόν άγιο - εντελώς άγιο, δεν ξέρω) αντιμετωπίζει τη "μήνιν" των ευσεβών και φανατικών χριστιανών. Καλά ως εδώ λοιπόν, θέλουν να κλείσουν τη σελίδα του, μαζεύονται reports (χιλιάδες, λέει η αστυνομία), κλείνουν τη σελίδα.

Λογοκρισία θα πεις, βλάσφημο περιεχόμενο που έπρεπε να εξαφανιστεί θα πει ο άλλος, κάπου θα τσακωθείτε, κάπου θα τα βρείτε. Ας βάλουμε ένα κομματάκι πριν συνεχίσουμε, κατά παράδοση (τιμούμε τας παραδόσεις εδώ στο ιστολόγιο του Τηγμένο Ωρολογίου)





Με την ευκαιρία, να πω ότι κανείς δε σε αναγκάζει να μπεις στο facebook. Ούτε είναι η μοναδική προσβλητική μαλακία που θα αντιμετωπίσεις εκεί μέσα. Δεύτερον, ακόμα "πιο κανείς" δε σε αναγκάζει να μπεις στη σελίδα του Παστίτσιου ή του Μουσακά.  Τέλος πάντων, υπάρχουν μερικοί μουτζαχεντίν που τους ενοχλούν τα πάντα, ακόμη κι αυτά που δεν τους αφορούν άμεσα. Φαντάζομαι πως μαθαίνουν αραβικά και μπαίνουν στα κρυφά fora των μουσουλμάνων για να δουν τι γράφουν εκεί για το Χριστό και πως βλασφημούν. Αυτό άλλωστε είναι και το νόημα της θρησκείας, το μίσος (χμ. μάλλον κάτι μπέρδεψα. Εγώ?)

Παρεμπιπτόντως να πω ότι δε μου αρέσει όταν κάποιος προκαλεί με σκοπό τη δημοσιότητα, όταν προσβάλλει, όταν κάνει τζάμπα μαγκιές (και συνήθως μετά τρέχει) και πολλά ακόμα. Αλλά εξίσου δε μου αρέσει και κάποιος που πάει γυρεύοντας και ψάχνει για να ...προσβληθεί.


Νομίζω ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που δε μπορεί να "προσβληθεί". Όλοι έχουμε τα ευαίσθητα σημεία μας. Εγώ ας πούμε νιώθω να προσβάλλομαι όταν μαθαίνω ότι κάποιοι τύποι (ονόματα δε λέμε, υπολήψεις δε θίγουμε) πάνε και τα βάζουν -καταστρέφοντας τα λιγοστά υπάρχοντα τους- με φτωχούς ανθρώπους. Όταν κάποιους τους ονομάζουν "λαθραίους". Λαθραίοι άνθρωποι δηλαδή. Όταν τη Δευτέρα είμαστε πολιτισμένοι αλλά την Πέμπτη χωρίζουμε τους ανθρώπους σε κατηγορίες ανάλογα με την καταγωγή τους. Ε δεν πηγαίνω γυρεύοντας να ψάχνω όλους αυτούς τους τύπους που τα πιστεύουν αυτά, να δω τι γράφουν και μετά να ...προσβληθώ. Προστατεύω τον εαυτό μου. Χριστιανοί κάν'τε το ίδιο, αν θέλετε τη συμβουλή μου. Σ' αυτή τη χώρα μάλλον δε σας ενοχλεί κανείς, δεν είναι USSR.

Αυτοί λοιπόν οι τύποι που έκαναν τα παραπάνω, αυτοί που μέχρι πρότινος ήταν μάλλον παγανιστές, δωδεκαθεϊστές, αντίχριστοι κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο, ξαφνικά κόπτονται για την ορθοδοξία. Αυτό από μόνο του βγάζει μάτι, ας το παρακάμψουμε.

...και όλη αυτή η ιστορία καταλήγει στο να μπουκάρει η αστυνομία στο σπίτι ενός τύπου που εντόπισε από τα ίχνη του στο διαδίκτυο (άρα έψαξε!!) και τον συνέλαβε!! Δηλαδή συνελήφθει κάποιος επειδή σατύριζε, εξύβριζε, βλασφημούσε, όπως θέλεις δες το. Δηλαδή από αύριο, όταν πετάς σταυροκάντηλα και χριστοπαναγίες στο δρόμο, να προσέξεις μη σε πάνε στο αυτόφωρο.

Ίσως χτύπησε κάποια ευαίσθητη χορδή μου το όλο θέμα, αλλά από το πρωί όλο αυτό σκέφτομαι. Πως μπορεί ξαφνικά να μπουκάρει η αστυνομία στο σπίτι σου (ούτε καν να σου κάνουν μήνυση ή να σε πάνε στα δικαστήρια, μέσα στο σπίτι!) και να τρέχεις!

Το ξέρω, κόλλησα...
Άντε και καλό μας ξημέρωμα.

Τα σχόλια, δικά σας (θα χαρώ να τα δω).

ΥΓ. Οι εικόνες είναι από εδώ. Ρίξτε μια ματιά στο site, αξίζει τον κόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου