Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

H1N1

Αφορμή για το σημερινό blog αποτελεί η είδηση για το θάνατο 19χρονης φοιτήτριας στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, "από τη νέα γρίπη". Φυσικά δε μιλάμε για το μοναδικό κρούσμα (γρίπης, τε και παρόμοιας αντιμετώπισης από τα ΜΜΕ). Επιπλέον κίνητρα αποτελούν τα διάφορα άρθρα που κυκλοφορούν για το εμβόλιο, αφενός για την αποτελεσματικότητα του αλλά και την επικινδυνότητα(!) του, αφεταίρου για τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούνται. Προτιμώ σε πρώτη φάση να μη δώσω hyperlink για τα παραπάνω, μπορεί όμως εύκολα κάποιος να απομονώσει φράσεις, να τις βάλει στο google (ή άλλη μηχανή αναζήτησης!) και να δει/κρίνει μόνος του.

H1N1


Ο πρωτοφανής (?) πανικός με βάση τη "νέα γρίπη" ή "γρίπη των χοίρων" ή ...επιστημονικά "H1N1" έχει αρχίσει και αγγίζει εκτός από τα δελτία ειδήσεων, την καθημερινή ζωή, σκέψη και συζήτηση όλων. Καλώς, ή κακώς. Η συζήτηση βέβαια και η ανταλλαγή απόψεων ή πληροφοριών ποτέ δε βλάπτει, το ζήτημα όμως είναι και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνονται όλα αυτά.

Αρχής γενομένης από το γεγονός που ανέφερα στην εισαγωγή, είχαμε -δυστυχώς- ένα θάνατο, όπως αναφέρουν τα σχετικά άρθρα. Σας καλώ λοιπόν να αναζητήσετε σχετικό άρθρο, πριν πάτε παρακάτω.

Το αναζητήσατε;

Έστω ναι.
Πάμε παρακάτω!

Ο βαρύς τίτλος του "θανάτου από τη γρίπη" σίγουρα τραβάει την προσοχή, και αν μη τι άλλο προκαλεί φόβο. Δεύτερες σκέψεις, για όλους αυτούς τους ατρόμητους, που αγνοούν τον πανικό και συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους.
Λίγο παρακάτω όμως, τα άρθρα αναφέρουν το πρόβλημα της άτυχης φοιτήτριας. Η καρδιά της ήταν σε εξαιρετικά άσχημη κατάσταση - ανεξαρτήτως γρίπης. Τι ήταν λοιπόν αυτό που προκάλεσε το θάνατο της;!

Καλό είναι να ξεκινήσουμε από κάποιες απλές παραδοχές:
1) Σοβαρές ασθένειες δεν σκοτώνουν από μόνες τους, αλλά δημιουργούν συνθήκες που οδηγούν εκεί. Κυριότερο παράδειγμα το AIDS. Δε μπορούμε να πούμε ότι πεθαίνει κάποιος από τον ιό HIV, όμως η ιδιότητα του να εξασθενεί σε τέτοιο βαθμό το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστά έναν άνθρωπο ευάλωτο ακόμα και σε μια κοινή γρίπη, και εν τέλει ανίκανο να την αντιμετωπίσει, με αποτέλεσμα το θάνατο του.
2) Όλες οι ασθένειες, ακόμη και η κοινή γρίπη, μπορούν να οδηγήσουν στο θάνατο, αλλά κάτι τέτοιο αποτελεί πολύ σπάνιο ενδεχόμενο για τις περισσότερες από αυτές. Γι' αυτό και συνήθως κανείς δεν ανησυχεί αν ανεβάσει λίγο πυρετό. Ωστόσο αποτελεί μεγάλο κίνδυνο όταν μιλάμε για πολύ ευαίσθητα άτομα.
3) Οι άνθρωποι πεθαίνουν. Κι όμως, όσο κυνικό κι αν αυτό ακούγεται για ένα αγαπημένο μας πρόσωπο, είναι η πραγματικότητα. Ο άνθρωπος δε μπορεί να νικήσει το θάνατο, το μόνο που προσπαθεί να καταφέρει είναι να τον καθυστερήσει.
4) Από λίγες βασικές γνώσεις βιολογίας, μια από τις κυριότερες ιδιότητες των ιών είναι ότι μεταλλάσονται πολύ εύκολα, κάτι που καθιστά δύσκολη τη δημιουργία ενός φαρμάκου, καθώς αυτό θα είναι αποτελεσματικό μόνο για λίγα στελέχη του ιού. Εξ όσων γνωρίζω, η κοινή γρίπη που από λίγο ως πολύ όλοι κολλάμε μια-δυο φορές το χρόνο, δεν έχει εμβόλιο.
5) Οι φαρμακευτικές εταιρίες δεν είναι όμιλοι αγγέλων. Έχουν γυριστεί ντοκιμαντέρ για τη διαφθορά τους, τις μεθόδους που χρησιμοποιούν για να αυξήσουν τα κέρδη τους, τα πειραματόζωα που χρησιμοποιούν (ειδικά στον τρίτο κόσμο) και γενικά το ρόλο τους, που απέχει πολύ από αυτόν μιας εταιρίας που προσπαθεί να σώσει την ανθρωπότητα από τις ασθένειες.
6) Ο αντίστοιχος ρόλος των μέσων μαζικής ενημέρωσης δημιουργεί συνέχεια ερωτηματικά για τα συμφέροντα που εξυπηρετούν, ή στην απλούστερη περίπτωση, τον τρόπο που διαχειρίζονται τα γεγονότα ώστε να αυξήσουν τη θεαματικότητα τους
7) Το πιο επικίνδυνο χαρακτηριστικό της νέας γρίπης (γιατί νέα, άραγε?) είναι η ευκολία της μετάδοσης της. Σύμφωνα με μία μελέτη, άτομο που ασθενεί από κοινή ίωση στατιστικά μεταδίδει την ασθένεια σε ένα ακόμα άτομο. Ο ασθενής της νέας γρίπης, όμως, μεταδίδει κατά μέσο όρο την ασθένεια σε 3 (τρία) άτομα επιπλέον. Εύκολα κανείς αντιλαμβάνεται ότι αυτός ο τρόπος μετάδοσης στατιστικά προσεγγίζεται από γεωμετρική πρόοδο. Τουτέστιν, χωρίς μέτρα προστασίας, είναι πολύ πιθανό να νοσήσει ακόμα και ολόκληρος ο πληθυσμός.
8) Σκοπίμως ή όχι, είναι σχετικά συγκεχυμένο κατά πόσον ο συγκεκριμένος ιός μεταλάσσεται εύκολα. Κάνοντας και πάλι την (ατυχή) σύγκριση με τον HIV, που μεταλλάσεται πολύ εύκολα, και δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την εξεύρεση αποτελεσματικού εμβολίου.
9) Όλα τα παραπάνω αποτελούν δικές μου γνώσεις, και μάλιστα εγκυκλοπαιδικές - δεν έχω σπουδάσει ιατρική. Οποιοσδήποτε μπορεί να αμφισβητήσει οτιδήποτε, ώστε αν κάτι αποδειχτεί λάθος, να διορθωθεί. Πλην του (3). Αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτηση!!


Με βάση την πρώτη παραδοχή, αναζητούμε τα πραγματικά αίτια των θανάτων. Μία κοπέλα που έχει καρδιά παρόμοια με ατόμου ηλικίας 80-90 ετών, δεν πεθαίνει από τη νέα γρίπη. Η αναγωγή των αιτίων στη γρίπη, μόνο προβληματισμό μπορεί να προκαλέσει. Ποιος άνθρωπος με κρίση που λειτουργεί δε μπορεί να καταλάβει ότι αυτή η καρδιά δεν αντέχει απλές δραστηριότητες; Αν η κοπέλα πέθαινε από έντονη σωματική άσκηση, θα αποδίδαμε το θάνατο στην έντονη σωματική άσκηση;
Οι δημοσιογράφοι που επιμελούνται αυτών των άρθρων δεν κατάφεραν να κάνουν αυτό το συλλογισμό; Αναγκαστικά, στα μέσα του άρθρου περίπου, το αναφέρουν. Ο τίτλος όμως, εξακολουθεί να αποδίδει το θάνατο στη γρίπη. Η απλή εξήγηση, είναι η θεαματικότητα. Η "θεωρία συνομωσίας", λέει ότι ο πανικός για τη γρίπη είναι κατευθυνόμενος. Και οποιοδήποτε γεγονός χρησιμοποιείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Κι όμως, οι άνθρωποι πεθαίνουν. Αλλά δεν πεθαίνουν μόνο από τη "νέα γρίπη", ακόμη κι αν δεχτούμε ότι αυτός ο ιός μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. Πεθαίνουν από την πείνα, στην Αφρική. Σε τεράστια νούμερα. Πεθαίνουν από απλές ασθένειες, επειδή σε κάποια μέρη του κόσμου δεν υπάρχουν φάρμακα. Πεθαίνουν σε τροχαία ατυχήματα, κατά χιλιάδες (μόνο στην ελλάδα), και μάλιστα κυρίως νέοι άνθρωποι. Καν'τε την απλή σύγκριση, πόσοι άνθρωποι πέθαναν από τη νέα γρίπη στην Ελλάδα το χρόνο που μας πέρασε, και πόσοι από τροχαία; Τα δελτία ειδήσεων καθημερινά μας βομβαρδίζουν για τα νέα κρούσματα της ίωσης, αλλά αποφεύγουν επιμελώς αντίστοιχης έκτασης ειδήσεις για τους θανάτους των τροχαίων, ακόμη κι αν σε αριθμό και σοβαρότητα είναι πολύ μεγαλύτερες. Γιατί;!

Δεν συζητάμε για τους ανθρώπους που ζουν "μακριά από εμάς". Γι' αυτούς ισχύει, εκτός από την αδιαφορία του "ανεπτυγμένου κόσμου", η ρήση ότι ένας θάνατος είναι τραγωδία, ένα εκαττομύριο θάνατοι είναι απλά στατιστική. Ο κίνδυνος από μία γρίπη που μπορεί να διαδοθεί στο σύνολο του πληθυσμού, είναι υπαρκτός. Όταν έστω και κατά ελάχιστο ποσοστό υπάρχουν θάνατοι από την οποιαδήποτε γρίπη, η ασθένεια που θα προκαλέσει σχεδόν ολόκληρο τον πληθυσμό να νοσήσει, θα οδηγήσει σε απόλυτο αριθμό αρκετούς ανθρώπους στο θάνατο. Πρέπει όμως να αποφασίσουμε που εξετάζουμε τα πράγματα στατιστικά (εκατοντάδες θάνατοι στην ελλάδα από τη γρίπη, χιλιάδες από τροχαία, εκατομμύρια από πείνα στον κόσμο) και που εξετάζουμε κάθε θάνατο ξεχωριστά.

Τέλος, αναφορικά με το θέμα του εμβολίου, μόνο ξεκάθαρα δεν είναι τα πράγματα. Κατ' αρχάς, για την αποτελεσματικότητα του. Υπάρχουν απόψεις γιατρών που συγκρούονται σχετικά. Δεύτερον, και αρκετά σοβαρότερο, για την επικινδυνότητα του. Επίσης μπορείτε να βρείτε άφθονα άρθρα στο διαδίκτυο - και τις εφημερίδες. Και τρίτον, για το ρόλο των φαρμακευτικών εταιριών. Κι όμως, οι μεν εταιρίες είναι σίγουρες ότι κατασκεύασαν το "σωστό" εμβόλιο, οι δε κυβερνήσεις* συμβουλεύουν τους πολίτες να εμβολιαστούν. Γιατροί, που υποτίθεται ότι πρέπει να εμβολιαστούν (ως άτομα υψηλού κινδύνου), το αποφεύγουν. Αυτό από μόνο του προβληματίζει. Τα ΜΜΕ, ενώ έχουν ήδη τρομοκρατήσει τον κόσμο αναφορικά με τους κινδύνους, κάπου εδώ διατηρούν ασαφή στάση, επιτείνοντας τον πανικό.

*Όχι όλες. Σε κάποιες χώρες απαγορεύτηκε το εμβόλιο!!

Τι είναι αυτό που άραγε συμβαίνει; Και γιατί γίνονται όλα αυτά;
R

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου